Добави обект

РЕСТОРАНТ БЪЛГАРИ

бул. Дондуков 71, София, България
00359887455050

bulgarians@abv.bg

Ключови думи:

Местопложение на обекта
Отрасъл
Дейност
Рейтинг: (20)

Повече за РЕСТОРАНТ БЪЛГАРИ

 
РЕСТОРАНТ-ГРАДИНА „БЪЛГАРИ” предлага традиционна българска кухня, поднесена в една изискана и уютна атмосфера. На трите нива са разположени отделни салони, в които са подредени автентични произведения на изкуството: картини и пластики от български майстори,  оригинални фотосии и предмети, представящи духа на следосвобожденска София. Това което отличава РЕСТОРАНТ „БЪЛГАРИ” е, че в него намират отражение аристократичният дух и градската култура, разпространена в София, в края на XIXв.началото на XX век.
Градината на РЕСТОРАНТ „БЪЛГАРИ” е едно уютно място, изпълнено със зеленина, цветя и приятна светлина. Гостите на заведението могат да се насладят на автентичната и ненатрапваща се атмосфера, напомняща многовековната история на Сердика.
Историята на сградата, в която се помещава РЕСТОРАНТА, започва през 1922 година,когато генерал Мустаков я построява. Изтъкнат военен специалист и тактик, по време на Балканската война,той е офицер в щаба на Конната дивизия. През Първата световна война е началник-щаб на 9-та пехотна Плевенска дивизия, която участва в известната  битката при Дойран. По-късно генерал Мустаков е началник на кабинета на военния министър Александър Стамболийски и началник на Жандармерията.
Той е и един от основателите на масонското движение в България и първомайстор на ложа „СВЕТЛИНА”. В началото на 50-те години на миналия век, комунистическата власт в България инсценира дело за шпионаж срещу него.
Генералът, тогава на 82 години, е осъден на 20 години затвор!
След седем години, прекарани в затвора, Мустаков е освободен Генералът доживява до 101-годишна възраст.
В началото на 40-те години на ХХ век, в къщата на семейство Мустакови се открива една от първите в България Балетни школи, възпитала поколения балерини и балетисти. Дъщеря на генерал Мустаков ,е известната българска балерина и педагожка Фео Мустакова-Генадиева. Тя учи балет в Париж, в школата на известната  руска педагожка,от началото на XXв. Олга Преображенска. Фео танцува в „Мулен Руж”, „Лидо”, „Фоли Бержер” и на много други световноизвестни сцени. Госпожа Мустакова е балерина с повече от 60-годишна творческа кариера и е  работила с Фернандел, Жозефина Бекер и Мистингет. Тя е създател на балета на Музикалния театър в София.
След падането на Берлинската стена и след настъпилите обществени промени в България, домът на семейство Мустакови е превърнат в Ресторант. Къщата е внимателно и прецизно реставрирана, като изцяло са запазени автентичната атмосфера и аристократичния дух, характерни за един Софийски дом от началото на ХХ в. Именно в тази сграда, съхраняваща и разказваща една почти 100-годишна история, се помещава РЕСТОРАНТ-ГРАДИНА „БЪЛГАРИ”. Стилният интериор и аристократичната среда, превръщат заведението в предпочитано и желано място, избрано от многобройните гости.
Това е място, което помни, пази и препредава великобългарската идея. Място, в което всеки български гост може да се почувства горд с историята и културата си. А чуждестранните посетители на РЕСТОРАНТА могат да открият един нов, интересен и многопластов разказ за България.

Уеб сайтът на РЕСТОРАНТ БЪЛГАРИ

Галерия

снимки тук
4.8
Ревюта

4.4 средна оценка

Качество на обслужването
3.0
Екстри на обекта
4.0
Персонал
3.0
Стойност
3.0
Крайна оценка
4.0
star rating jquery
Николай Петров 14 May, 2018

Изключително съм доволен от обекта!

star rating jquery
Ангел Костадинов 14 Декември, 2018

Страхотно място! Винаги ще го препоръчвам на приятели...

Отзиви към обекта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Местопложение на обекта

Последвайте ни в социалните мрежи